Sestavine
- 350 g moke
- 200 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 – 2 žlici sladkorja
- 4 – 5 večjih jajc
- pribl. 1,25 dl mleka
- 1 vanilij sladkor
- 1 pecilni prašek
- limonina lupina
- ščepec soli
- narezano sadje (jagode, marelice, breskve, hruške) – po želji
posip
- sladkor v prahu
Priprava
■ Pekač (20 x 35 cm) obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 °C.
■ Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu.
■ Umešanemu maslu med mešanjem dodamo enega za drugim (!) rumenjake. Nadaljujemo z mešanjem, vse dokler ne dobimo svetlo, penasto zmes.
■ Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg. Dodamo 1 – 2 žlici sladkorja in na hitro stepamo še minuto do dve.
■ Penasti masi primešamo polovico moke in mleko. Na to presejemo moko s pecilnim praškom, premešamo in nežno vmešamo beljakov sneg.
■ Gladko testo damo v pripravljen pekač (po želji nanj razporedimo narezano sadje), ki ga za približno 50 minut postavimo na spodnjo rešetko v segreti pečici.
■ Pečen peščeni kolač vzamemo iz pečice. V modlu ga pustimo 5 do 10 minut, nato pa ga zvrnemo na rešetko, na kateri ga povsem ohladimo.
Serviranje
Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo.