Prosim lepo, VSE najprej 1 – 2x preberite DO KONCA, odločite se, kako boste delali, potem pa – veselo na delo.
Sestavine:
10 žlic bele moke
1/2 pecilnega praška
1 zavitek čokoladnega pudingovega praška
10 poravnanih (ne s kupčkom, kot moke) žlic sladkorja
5 žlic olja
2 jajci
10 žlic mleka
Postopek:
Moko, pecilni prašek in pudingov prašek presejemo v skledo in primešamo sladkor. Oblikujemo jamico, vlijemo vanjo olje, jajci in mleko ter zmešamo gosto tekoče testo (če ni tekoče in je preveč gosto, dodamo še nekaj žlic mleka). Pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo testo in ga pečemo priblišno trideset minut pri 180 stopinj celzija.
Pečeno sladivo zvrnemo na rešetko in ohladimo. Hladno zrežemo na enakomerne kose.
Variacije:
v testo lahko nazadnje, ko je že umešano, zamešamo še čokoladne koščke, narezane orehe, lešnike in podobno. Lahko tudi pečen kolač prerežemo na pol, premažemo z marmelado, sestavimo in po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu. Namesto marmelade lahko vzamemo stepeno sladko smetano.
Lahko eno maso naredimo s čokoladnim, drugo pa z vaniljevim pudingom. Izmenjaje dajemo po eno žlico v pekač. Na ta način dobimo pisan marmorni kolač.
če želimo imeti kolač nenavadne barve, vzamemo jagodni ali malinov ali borovničev puding, pečen kolač pa nazadnje premažete s smetano, v katero ste zmešali isto sadje.
Nekateri pravijo temu kolaču tudi pečen puding. To je napačno poimenovanje (čeprav, zaradi mene, lahko tudi tako poimenujete. Okus zaradi tega ne bo prav nič drugačen). Puding je jed, ki jo skuhamo iz praška za puding in mleka. Prašek za puding pa ni nič drugega, kot škrob (npr. Gustin), ki mu je dodana aroma. Škrob dodajamo moki za sladice zato, da je testo bolj prožno in luknjičasto.