Sredozemska oziroma mediteranska kuhinja je znana in cenjena po vsem svetu. Slovi kot izjemno zdrava kuhinja, ki varuje zdravje in celo podaljšuje življenje. Njene prednosti priznavajo tako zdravniki kot strokovnjaki za prehrano. Osnova so preproste in izjemno okusne jedi, ki so pripravljene iz naravnih in zdravih sestavin. Sredozemska prehrana temelji predvsem na uživanju živil rastlinskega izvora, kot so zelenjava (jajčevci, bučke, paprika, artičoke, paradižnik), žita (pšenica, riž, pira, koruza, ječmen), stročnice (čičerika, grah, fižol), sadje (grozdje, fige, breskve, marelice), sveže začimbe (bazilika, timijan, rožmarin, majaron) in olivno (oljčno) olje. Različne vrste zelenjave so prava zakladnica vitaminov, mineralov in vlaknin, stročnice pa vsebujejo veliko beljakovin. Tudi sadje je pomemben vir vitaminov in mineralov, zato ga sredozemska kuhinja pogosto vključi v pripravo različnih glavnih jedi in slaščic. Olivno olje predstavlja osnovo sredozemske kuhinje že iz antičnih časov. Zaradi nenasičenih maščobnih kislin (vsebuje jih do 80 odstotkov) je zelo dobro za srce in ožilje. Pomembo živilo sredozemske prehrane so tudi ribe in morski sadeži, še zlasti plave ribe (sardina, tuna, skuša, mečarica in sardela), ki jih v Sredozemskem morju zagotovo ne primanjkuje. Ribe vsebujejo veliko joda, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice, beljakovin, ki so pomembne za pravilno delovanje organizma in omega 3 maščobnih kislin, ki varujejo srce in ožilje. Meso in mesni izdelki se uživajo zmerno, prevladujejo pa predvsem jagnjetina in perutnina. Tudi jajca, sir in mlečni izdelki se ne znajdejo preveč pogosto na krožnikih.Čeprav si sredozemske dežele delijo isto morje in uporabljajo enake sestavine, je vsaka dežela razvila svoj lastni, zase značilni način, kako uporabiti sestavine v prehrani. Tako je za sredozemsko kuhinjo značilna raznolikost, ki jo odlikuje intenzivna aroma in pestrost barv.
Danes vas vabim, da za kosilo pripravite pečenega piščanca po mediteransko:
Sestavine:
Očiščenega piščanca z večjim, ostrim nožem po hrbtenici prerežemo na pol. Obe polovici operemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Meso natremo s soljo in mleto rdečo papriko. Pečico prižgemo na 200 stopinj Celzija.