Select Page

Sestavine

  • 350 g moke
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 – 2 žlici sladkorja
  • 4 – 5 večjih jajc
  • pribl. 1,25 dl mleka
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • limonina lupina
  • ščepec soli
  • narezano sadje (jagode, marelice, breskve, hruške) – po želji

posip

  • sladkor v prahu

 

Priprava

■ Pekač (20 x 35 cm) obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 °C.
■  Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu.
■ Umešanemu maslu med mešanjem dodamo enega za drugim (!) rumenjake. Nadaljujemo z mešanjem, vse dokler ne dobimo svetlo, penasto zmes.
■ Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg. Dodamo 1 – 2 žlici sladkorja in na hitro stepamo še minuto do dve.
■ Penasti masi primešamo polovico moke in mleko. Na to presejemo moko s pecilnim praškom, premešamo in nežno vmešamo beljakov sneg.
■ Gladko testo damo v pripravljen pekač (po želji nanj razporedimo narezano sadje), ki ga za približno 50 minut postavimo na spodnjo rešetko v segreti pečici.
■ Pečen peščeni kolač vzamemo iz pečice. V modlu ga pustimo 5 do 10 minut, nato pa ga  zvrnemo na rešetko, na kateri ga povsem ohladimo.

Serviranje

Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo.