Select Page

GLASBENA UMETNOST – 5.ura

Najprej moraš malo razmigati svoje telo (vsaj roke in noge) in prebuditi možgančke! 🙂 Na voljo imaš dva posnetka: Dance Monkey ali Believer. Ob izbranem posnetku izvajaj “bodypercussion” (igranje na lastna glasbila).

Ritem je eden pomembnejših komponent glasbe. Tudi naše srce, dihanje, hoja …vse se dogaja v določenem ritmu. Gre za izmenjavanje dolgih in kratkih dob. Natančnost, doslednost, jasnost v ritmu in harmonijah je bila v baroku zelo pomembna. Baročna dela so zelo zahtevna. Zahtevajo tehnično sposobnost in izrazito virtuoznost. Igranje na instrument je terjalo ure in ure vaj in s tem samodiscipline.

TVOJA NALOGA DANES je, da ustvariš ritem za igranje na lastna glasbila ali “bodypercussion” na skladbo skladatelja A. Vivaldija Pomlad (iz cikla Štirje letni časi). Brez skrbi, gremo lepo po korakih.

1.Poslušaj skladbo Pomlad v celoti. Ali se kaj ponavlja? Za kateri instrument je napisana?

2. Skladbo poslušaj še enkrat samo do 1 minute in 28 sekund. To je tvoj del za ustvarjanje “bodypercussiona”.

3. Če si dobro poslušal, lahko slišimo, da se deli ponavljajo (ponavadi so drugič tišje zaigrani). Lahko napišemo shemo:

A-del       A-del tišje        B-del        B-del tišje      svoboden C- del      A – le začetek in končamo.

4. Zamisli si kakšen ritem bi uporabil, da boš skladbo lahko spremljal. Pri lastnih instrumentih (bodypercussion) lahko uporabiš ploske, tleske, udarce z nogo, udarce po prsih, udarce po kolenih, udarce po mizi … C del je zelo svoboden, zato tudi ti svobodno uporabljaj svojo domišljijo – lahko tudi plešeš, uporabiš nenavadne gibe (tu nisi omejen le na lastna glasbila).

5. Ne ustraši se, lahko je zelo enostavno, le prepusti se glasbi in poslušaj ritem. Za spodbudo moj primer Vivaldijeve Pomladi (A in B del). 🙂

6. Svoja doživljanja ob ustvarjanju na lastna glasbila (kako ti je šlo, kje si imel težave, katere gibe si uporabil, si imel probleme z ritmom ipd.) mi pošlji na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si. To je tvoje potrdilo, da si sodeloval pri uri. Vesela bom tudi filmčkov, ki pa niso obvezni. 🙂

 

Vem, da ti bo uspelo! 😉

Za vprašanja, pogovore in razprave o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.