Select Page
MNOGOČLENARJI
Imajo pravo členjenost telesa. Ločimo jih v dve skupini:
1. Kolobarniki
2. Členonožci
KOLOBARNIKI
Pri njih je telo razdeljeno v več podobno zgrajenih členov. So skupina čvrstih živali, telo imajo razdeljeno na številne telesne člene. Telo je pokrito s tanko pokožnico, oporo mu daje telesna tekočina. Na sprednjem delu telesa so usta, nato sledi enakomerno členjen trup.
Imajo ščetine, ki jim pomagajo pri premikanju (plavanju, plezanju, zakopavanju). Med kolobarnike prištevamo tri večje skupine:
a) Maloščetinci –  predstavnik je deževnik

deževnik

b) Pijavke

medicinska pijavka

c) Mogoščetinci – predstavnik je morska miš

morska miš

 

Pijavke imajo spredaj in zadaj prisesek. Nimajo ščetin. Premikajo se tako, da  s priseski pednjajo ali pa plavajo. So plenilke ali zajedalke (npr medicinska pijavka-z čeljustmi naredi rano in začne sesati kri, preživi brez hrane zelo dolgo).
ČLENONOŽCI
So mnogočlenarji, njihovo telo je pokrito z debelo pokožnico – hitinjačo. Trdno ogrodje lahko ovira rast živali, zato se občasno levijo. Med levitvijo se znebijo starega oklepa in ga nadomestijo z novim. Med levitvijo, dokler jim nov oklep ne otrdi, so zelo ranljivi. Imajo parne členaste okončine, telo ni enakomerno členjeno. Členi se združujejo v telesne oddelke – glavo, oprsje in zadek. Glava je  z oprsjem združena v glavoprsje pri pipalkarjih.
ČLENONOŽCI
1. Trokrparji ali trilobiti (so že izumrli)
2. Pipalkarji – ščipalci, pajki, suhe južine, pršice
3. Raki
4. Stonoge
5. Žuželke
Najpomembnejše razlike med pajki in žuželkami:
pajki – imajo dva dela telesa –  glavoprsje in zadek, osem nog (štirje pari), na glavi osem oči (nekateri pajki slabo vidijo, vid drugih, npr. pajkov skakačev pa je izvrsten), na spodnji strani zadka imajo predilne bradavice, iz katerih izločajo lepljivo tekočino, ki se na zraku strdi v nit – pajki pletejo mreže.
žuželke – imajo tri telesne dele – glavo, oprsje in zadek, na glavi imajo dvoje sestavljenih oči (zelo velikih), na oprsju pa imajo tri pare nog in (večina žuželk) dva para kril.
Med žuželke spadajo mravlje, metulji, muhe, ose, sršeni, čebele, hrošči …
Domača naloga: poišči fotografije odraslih živali, ne ličink:
– dve fotografiji trokrparja
– po eno fotografijo ščipalca, suhe južine
– tri fotografije pršic (npr. klop spada med pršice)
– pet fotografij rakov
– tri fotografije stonog
– osem fotografij žuželk
Fotografije uredi v skupine in jih pošlji učiteljici Žveplanovi (7. b) in meni (7. a).