Select Page

GLASBENA UMETNOST – 4. ura

Najprej si poglejmo učne pesmi o obdobju baroka, ki jih je sestavila učiteljica in skladateljica Katja Gruber. Skozi odlomke treh Bachovih del in enega Vivaldijevega je predstavila glavne značilnosti tega obdobja.

Johann Sebastian Bach je bil eden najpomembnejših skladateljev baroka pa tudi klasične glasbe nasploh. Živel je v Nemčiji, kjer je služboval v različnih mestih. Imel je kar 21 otrok. Napisal je ogromno del za različna glasbila in različne glasbene sestave. Njegova zbirka skladb šteje preko 300 zborovskih kantat, oratorijev, maše, pasione, koncerte za violino in čembalo, skladbe za orgle in preko 200 skladb za klavir.

Med klavirskimi deli je znan Preludij v C-duru. Kasneje mu je Gounod dodal vokal in nastala je slavna Ave Marija. Bachov Preludij pa lahko zaigramo tudi na zveneče palice ali Boomwhackerse. Misliš, da je preprosto? Poglej si.

Za konec pa malo sprostitve. Vstani, se pretegni in se pripravi na izziv. Potrebuješ partnerja, zato  če je le mogoče prosi enega izmed družinskih članov, da se ti pridruži. Poglej si posnetek in poskušaj izvesti ritem, kot prikazuje video. Ne ustraši se! Učenje ritmičnega vzorca poteka počasi, po korakih, po gibih, eden za drugim. Gibe usvajaj sočasno z gledanjem videoposnetka. Če se zapleteš, začni od začetka.

Uživaj in se zabavaj ob ploskanju! 😉

NE POZABI!  Prosim, da mi na moj elektronski naslov: tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si potrdiš, da si sodeloval pri uri.

 

Za vsa vprašanja, pogovore, nejasnosti o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu  tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.