Select Page

Ožigalkarji so vodne živali. Največkrat jih srečamo v morju, tiste, ki pa živijo v sladkih vodah, pa bolj slabo poznamo, saj so zelo majhne.

Ožigalkarje delimo v tri skupine:

1. koralnjaki

2. klobučnjaki

3. trdoživnjaki

Že ime pove, da so ožigalkarjem skupne ožigalke. To so drobni mehurčki na njihovih lovkah, v katerih je strup. Ko se ti mehurčki dotaknejo plena, se izviha ostra igla, ki se sproži v plen, strup steče po cevki in plen ohromi ali povzroči zelo neprijetne opekline (upam, da vas meduza še nikoli ni opekla).

ožigalka – zgradba in delovanje

Vsi smo že slišali za prelepe korale, ki gradijo izjemno velike “zgradbe” – koralne grebene. Največkrat imajo koralnjaki ogrodje iz apnenca, na katerem so nameščeni mali polipi. In kaj je polip? To je posebna telesna zgradba:

zgradba polipa

Morska vetrnica je polip. Verjetno ste že vsi videli rdečo morsko vetrnico, pa sploh niste vedeli, da je to to. Oglejte si tele slike:

skrita morska vetrnica

morska vetrnica se odpira

razprta morska vetrnica

Kajne, da ste nekaj takega že videli? Zagotovo tisto na prvi sliki.

Tudi klobučnjake ste že srečali. Pravimo jim meduze. Tudi te živali imajo polipe, imajo pa tudi meduze. Polipi se spremenijo v meduze. Ne verjamete? Poglejte si naslednjo sliko:

razvojni krog klobučnjaka

Poglejte, kako se polipi razdelijo na “krožnike”, ti se obrnejo okoli in iz njih nastanejo meduze.

Da vidite trdoživnjake, pa ni treba iti na morje, ampak samo do prvega bajerja. Živijo v sladki vodi. So precej majhni, zrastejo tam okoli enega centimetra, predstavnik je pa zeleni trdoživ. Tukaj ga lahko opazujete pri kosilu.

Naloga: na internetu poišči  sličice petih predstavnikov klobučnjakov, koralnjakov in trdoživnjakov (skupaj petnajst predstavnikov) ter  jih pošlji – vsak razred svoji učiteljici!