Select Page

Znana grška misel – Mislim, torej sem – ni iz trte zvita, ampak nosi v sebi globok pomen. S svojimi mislimi ustvarjamo dejanja.

Najprej je misel, iz nje se razvije načrt in ta preide v dejavnost/dejanje, ki lahko pomeni uresničitev.

 

ZGODBA NEKEGA FANTA:

Tim se je zbudil, ko si je sončni žarek med gosto tkanimi zavesami izboril svojo pot na njegovo glavo.

Tisti trenutek je Tim sklenil, da še ne bo vstal. Nejevoljno je prestavil svojo glavo in se jezil ob pogledu na uro: »Kdo pa še vstaja ob osmih!! Komaj čakam, da bodo počitnice in bom lahko cele dneve posedal. Nihče me zvečer ne bo odganjal od televizije! … Zakaj bi sploh vstal?!

Nejc se bo spet z največjim užitkom vozil mimo mene in razkazoval svoje novo kolo. Jaz se s svojim že ne prikažem več pred blokom. Pa Metka!! Ta smrklja. Za vse druge ima čas. Zadnjič sem ji rekel, naj mi da nalogo prepisat, pa se je naredila gluho. Ji bom že še vrnil … Ta stara dva me pa tako samo kritizirata: nisi pospravil, sigurno si nisi umil zob, tvoja soba je svinjak … Zakaj pa ne ukreneta kaj in mi za začetek kupita novo pohištvo. V stare omare se res ne splača pospravljati! …

Pa ocene! Večno poslušam, kake so moje ocene. Ko da jih ne vem na pamet. Meni so moje ocene všeč. Več ne rabim. Zakaj bi se trudil za več?! Nima smisla!! Saj res, v sredo pišemo … pa kje je še to. Imam čas, danes se mi tako ali tako ne ljubi. Zakaj bi delal danes, če je jutri tako še en brezvezen dan.«

In Tim se je obrnil v steno, se pokril čez glavo, da bi se izognil nadležnemu sončnemu žarku in bi imel končno mir.

 

RAZMIŠLJAMO:

· Kako se fant počuti?

· Kakšne misli krojijo fantu življenje?

· Kakšna čustva te misli sprožajo?

 

Človeka od ostalih bitij loči razum; z njegovo pomočjo »svobodno« oblikujemo svoje misli, sprejemamo odločitve in smo dejavni/nedejavni. Izbira je naša.

 

NALOGA:

»Fantovo« zgodbo dobro preberi. Ali po tvojem mnenju dela fant kaj narobe?  Bi fantu morda kaj svetoval, da bi se počutil bolje? Si se ti že kdaj znašel v podobni situaciji? Kaj si takrat naredil?

Kakšno povezavo ima grška misel Mislim, torej sem s prebrano zgodbo?

Svoj nasvet/razmišljanje mi pošlji na elektronski naslov:

mojca.arh@os-toncke-cec.si

 

Mogoče ti pri nasvetu pomaga spodnja pesem 😉