Select Page

POZOR!!!!!

Upam, da ste slišali oz. veste, da bo danes ob 9.15 uri popolni Sončev mrk. Prosim, opazujte ga skozi primerna varilska očala in mi napišite, do katere stopnje se je stemnilo!

 

Pozdravljeni, sedmošolci, spet smo skupaj. V petek ste dobili nalogo, da ste izdelali dvovejnati določevalni ključ za price, ki živijo okoli nas. Odziv je bil zeloooo slab, dobila sem komaj tri izdelke. Če se vam je zdela naloga pretežka, na hitrico ponovimo, kaj je pomembno pri tem ključu: vedno izberemo lastnost, ki ima dve različici. Vsaka različica vodi v novo skupino. Za bolj nazorno predstavo kliknite semle . Bo šlo? Prosim, rada bi videla vaše prispevke, 7.a, učiteljica Žveplanova pa izdelke 7.b razreda.

Tako, zdaj pa spet na potovanje po živalskem sistemu. Zadnjič smo si ogledali enoceličarje. Vsi živijo v vodi. No, tudi danes ne bomo šli na kopno. Ste se že kdaj potapljali na morju? Z masko? Ste pod vodo morebiti videli nekaj takega:

Ste? Krasno. Kaj je to, mogoče veste? Rastlina, žival? Žival je, čeprav izgleda bolj kot rastlina. Spada v veliko družino spužev in se imenuje spužva žveplenjača, ker je tako zelo živo rumene barve. Če jo pa odtrgate z njenega rastišča in prinesete iz morja na kopno, pa počrni in propade. Škoda. zato jo raje nepoškodovano občudujte pod vodo, prosim.

Spužve so čudne živali. Njihove celice niso zrasle med seboj v tkiva, zato pravimo, da so spužve nepravi mnogoceličarji. Živijo v skupnosti, imenovani korm. 

Osnovna lastnost vseh spužev so odprtine na površini:

  • majhne in številčnejše dotekalke, skozi katere voda priteka v spužvo
  • maloštevilne odtekalke skozi katere odteka prefiltrirana voda – po navadi ima vsaka spužva eno odtekalko. Če preštejemo odtekalke, vemo, koliko posameznih živali je v kormu.

Sistem kanalov in kamric v telesu mestoma obdaja poseben sloj bičkastih celic z ovratnikom, imenovanih ovratničarke.

Spužve nimajo prebavil. Spužva se prehranjuje s pomočjo celic ovratničark  (pri celicah ovratničarkah si pogledate samo sličico, da vidite, kako izgledajo – seveda so mikroskopsko majhne. Da se ne bi slučajno učili, iz česa so sestavljene) – z bički ustvarjajo vodni tok, ki prinaša hrano – organski drobir.

Ogrodje je sestavljeno iz iglic, prekritih z anorgansko snovjo (apnencem ali kremenom). Ogrodje je prožno ali trdno in preprečuje trajne deformacije telesa.

Spužve v prerezu izgledajo nekako takole:

Včasih, ko še niso poznali umetnih mas, so navadno spužvo uporabljali za šolske gobe – z njimi so brisali table. še danes take spužve lahko kupite v obmorskih krajih kot spominek:

V morju ponavadi navadne spužve niso tako lepe oker barve, prekrite so lahko z muljem ali čim drugim in so črnikaste barve:

Spužve se lahko razmnožujejo spolno ali nespolno z brstenjem – v tem primeru na kormu zraste brst – nova spužvica. Pa še ena, pa še ena … tako korm raste.

Spužve živijo tudi v sladki vodi, čeprav so zelo redke. Tule je slika primerka (precej velikega) iz reke Krke:

Tako, zdaj že veliko veste tudi o tem prijateljčku:

Ga poznate? Seveda ga! 🙂

Tako, zdaj pa nekaj vprašanja za utrjevanje snovi:

1. Zakaj pravimo, da so spužve nepravi mnogoceličarji?

2. Kaj je korm?

3. Kaj je glavna naloga celic ovratničark?

4. Kako zraste korm?

5. Čemu služi ogrodje pri spužvah?

6. Kje živijo spužve?

7. Zakaj ima Spuži priimek Kvadratnik?

8. Na internetu si oglej vsaj pet različnih vrst spužev!

Prepričana sem, da boste naloge rešili z levo roko!