Select Page

POZOR!!!!!

Upam, da ste slišali oz. veste, da bo danes ob 9.15 uri popolni Sončev mrk. Prosim, opazujte ga skozi primerna varilska očala in mi napišite, do katere stopnje se je stemnilo!

 

Pozdravljeni, osmošolci. Prejšnji teden smo se naučili seštevati nevzporedne sile, danes si bomo pa ogledali (in se ga naučili, seveda) obraten postopek, se pravi razstavljanje sil na posamezne komponente. Zakaj je to potrebno, pravite?  Zamislite si, da ste v takem položaju:

Poznate vašo maso, vrv pred vami je trdna, vrv za vami pa že nekoliko nacufana. Ali bo zdržala? Kako morate prenesti silo teže na močnejšo stran vrvi, da se boste rešili iz trapastega položaja? Evo, zato morate znati razstavljati sile 😉 .

Torej, kot že dvakrat poprej, si lahko razlago pogledate tule.

Tukaj pa so napisana navodila:

Imamo silo F1, ki jo želimo razstaviti na dve sili oziroma komponenti. Nosilki (“smer”) obeh sil (to sta tisti dve “črti”, ki se dotikata prijemališča F1) sta tudi že narisani. Zdaj nam ni treba drugega, kot da geotrikotnik položimo ob eno od obeh nosilk in ga pazljivo, ves čas vzporedno z nosilko, prenesemo do konca sile F1. Tam, kjer se sekata geotrikotnik in druga nosilka, označimo točko. Narišemo puščico, kajti to je konec prve izmed obeh komponent (sil), na kateri bomo razstavili silo F1.  To, novo dobljeno silo, lahko  označimo z F1a. Zdaj isti postopek ponovimo na drugi strani: geotrikotnik prislonimo ob drugo nosilko, vzporedno z nosilko ga premaknemo do konca sile F1 in tam, kjer se sekata geotrikotnik in druga nosilka, je konec sile F1b. Narišemo puščico. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da izmerimo obe komponenti sile F1 in jima določimo velikost glede na merilo. Super ste, uspelo vam je!

Je razumljivo? Če ni, si oglejte video še enkrat, če pa bo še takrat kaj škripalo, pa vprašajte.

Naredite, prosim, vaje v DZ, str. 103 – 104, nal. 1, 2, 3.