Select Page

Dragi moji, včeraj je bil prav poseben dan (na žalost pa nebo ni bilo primerno za opazovanje, ker je bilo prekrito z oblaki, ne glede na to, da je bilo mrzlo kot pes). In kaj je bilo na nebu tako nenavadnega? Venera je dosegla največjo vzhodno elongacijo.

Elongacija je kotna razdalja med dvema točkama, opazovana s tretje točke. Torej, Venerina elongacija je največja kotna razdalja med njo in Soncem, opazovana z Zemlje (tretja točka). Venera je tvorila kar 46 stopinj velik kot s Soncem in je bila zelo opazna na nebu kot Večernica. Se pravi, da je sijala po zahodu Sonca. če hočete kaj več prebrati o elongaciji, kliknite tukaj. Tak dogodek se pojavi samo vsakega 1,6 leta, bodisi na zahodnem ali vzhodnem nebu. Torej boste naslednjo vzhodno Venerino elongacijo lahko opazovali verjetno šele čez približno 19, 2 meseca, zahodno pa že 13. avgusta 2020, ko bo Venera kraljevala na nebu kot Danica. Se pravi, da boste morali vstati zelo zgodaj, če jo boste hoteli opazovati, saj boste to morali storiti še pred sončnim vzhodom – ko bo Sonce nad obzorjem, Venera ne bo več vidna, ker bo Sončev sij premočan.

Če kliknete na tole povezavo, se vam odpre zvezdna karta in se lahko malce poigrate z datumi in urami. Kdaj Venere ne bomo več videli, kdaj se bo iz Večernice spremenila v Danico?

Opazujte, zanimivo je.

Ko bo pa malo topleje in ne bo nebo prekrito z oblaki, pa pojdite ven zvečer ali pa na balkon in opazujte Oriona. Samo nekaj časa bo še kraljeval na nebu, potem se bo pa umaknil. Poletje prihaja (ok, malce pretiravam in prehitevam, pa bo že).

Ostanite zdravi in glejte zvezde! Lepe so.

Nataša Jelen