GLASBENA UMETNOST – 5. ura

Za začetek si poglej posnetek Odkrij ples v sebi. Razmisli, če lahko glasba ali ples pomagata pri reševanju problemov, boljšem počutju, odklopu od težav …

Nadaljujemo s plesom. 😉 Kako je šel čačača?

Danes torej obravnavamo eno veliko področje: DRUŽABNI PLESI.

Družabni plesi so namenjeni razvedrilu. Plešejo se na družabnih prireditvah,v plesnih dvoranah, na prostem, v diskotekah itd.

Med družabne plese lahko štejemo tudi starejše dvorne plese, ki so se plasali na dvorih prav tako za razvedrilo. A za razliko od kasnejših družabnih plesov, kjer prevladujejo skoki, vrtenje, živo zvijanje telesa ipd, so dvorni plesi elegantni, točno določeni poskoki, hoja, prikloni. Dandanes si najlažje prestavljamo dvorne plese, ko plešemo četvorko. Četvorka je ples, ki se je razvil okoli leta 1750 in jo vedno plešejo na maturanskih plesih pa tudi na valetih. Poglej si, kako gre.

Poznamo standardne družabne plese, ki izhajajo iz Evrope (valček, polka, foxtrot ipd.) in latinsko ameriške družabne plese, ki pa imajo korenine v južni Ameriki (rumba, samba, čačača ipd.) Čeprav so ti plesi namenjeni razvedrilu, pa nekateri tekmujejo v plesih in trenirajo po več ur na dan. Poglej si prispevek.

Ker sta ples in glasba skoraj neločljivo povezana, se seveda s spreminjanjem popularnih zvrsti glasbe hitro spreminja tudi način plesanja. Velikokrat se zvrst plesa imenuje kar po zvrsti glasbe. Npr. charlston, twist, swing, rock and roll, disco, hip hop ipd.

Plesov je ogromno. Kakšen ples pa je tebi všeč?

!NE POZABI: Na zadnje vprašanje mi odgovori na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si. To je tvoje potrdilo, da si sodeloval pri uri.

 

Za vprašanja, pogovore in razprave o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.