GLASBENA UMETNOST – 4. ura

Za začetek si oglej posnetek in ob gledanju razmisli, kaj zate pomeni ples.

Kaj si predstavljaš pod pojmom ples? Skupinsko plesanje, plesanje v parih, balet, sodobni ples, “poskakovanje” na koncertih, ples na odru, ples na ulici, ples na drogu, obredni ples, folklora …?

Ples je zelo širok pojem, ki pa je nedvomno zelo povezan z glasbo. Lahko bi rekli, da je ples človekovo izražanje, povezano z ritmičnim gibanjem v času in prostoru. Ples je le izjemoma izvajan brez glasbe, vendar tudi takrat zaznamo določen ritem plesalca.

Prvi zametki plesa segajo prav na začetek, v prazgodovino. To so bili različni obredni plesi (borbe, snubljenje, pogrebi, lov, klicanje dežja …). Ti obredni plesi so se v določenih predelih sveta obdržali do danes kot ljudski plesi.

Zaradi drugačnega načina življenja so današnji ljudski plesi zavestna dejavnost, ki jo gojijo različna folklorna društva. V Sloveniji so tako značilna ljudska plesa polka in valček. Poglej si primer polke. V Beli krajini se pozna že vpliv Hrvaške, zato je tam razširjen ljudski ples kolo. Kolo je ples v krogu. Oblika kroga in med seboj povezanih plesalcev se je najdlje obdržala med Južnimi Slovani, ki so naseljevali Balkanski polotok. Ta oblika plesa, še posebej pa naziv za določeno vrsto plesa, je tudi danes najprepoznavnejši simbol balkanskih narodov. Primer kola.

Ples je postal umetnost takrat, ko ni bil več povezan z religijo. Najprej je bil v plemiških dvoranih nato pa počasi prehajal v gledališča. To je odrski ples, kamor spadata balet in veliko kasneje tudi sodobni ples.

Kaj pa družabni in standardni plesi – o njih bomo več povedali naslednjo uro.

Letos vas čaka valeta, kjer boste sigurno plesali Ča ča ča (cha cha cah). 😉 Prosite enega izmed družinskih članov, naj z vami zapleše Ča ča ča. Tudi, če ne boste plesali na valeti, se le potrudite zaplesati in videli boste, da je zabavno. Na povezavi najdete osnovne korake plesa. Ko obvladate korake pa zaplešite ob zvokih glasbe.

 

NE POZABI: Prosim, če potrdiš prisotnost pri današnji uri na moj elektronski naslov tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.

 

Za vprašanja, pogovore in razprave o glasbi sem tebi in tvojim staršem na voljo na elektronskem naslovu tanja.bozicek-simnovcic@os-toncke-cec.si.